sobota, 29 marca 2014

Serowa zapiekanka ziemniaczana z porem / Cheese potato casserole with leek

- 500g ziemniaków
- 1 por pokrojony w plasterki
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- szklanka potartego sera ( użyłam parmezanu, garna padano i goudy)
- 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
- 2/3 szklanki chudej śmietany
- 2/3 szklanki mleka
- sól i pieprz

Ziemniaki gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut. Po wyciągnięciu z wody pokroić
 w plasterki, ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć trochę pora, czosnku, serów i natki pietruszki. Doprawić. Powtarzać, kończąc warstwą sera.  Wymieszać śmietanę z mlekiem, doprawić i polać ułożone warstwy. Wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na 1 - 1 1/2, aż ser się zarumieni
 i ziemniaki zmiękną. Od razu podawać.


- 500g of potatoes 
- 1 leek cut into slices 
- 3 cloves of garlic 
- glass of rubbed cheese 
- 2 tbs chopped parsley 
- 2/3 cup of  cream 
- 2/3 cup milk 
- salt and pepper 

Cook potatoes in boiling salted water for
10 minutes. Take out from the water and cut into slices, put a layer on the bottom of a casserole dish.
On top put a little leek, garlic, cheese and parsley. Season. Repeat, ending with a layer of cheese. Mix the cream with the milk, season and pour over the stacked layers. Put into the oven preheated to 160°C for
 1 - 1 1/2, until cheese is golden brown and potatoes are tender. Serve immediately.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz