sobota, 5 kwietnia 2014

Ravioli ze szpinakiem / Spinach ravioli

Przepis zaczerpnięty z bloga.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 2 żółtka
- łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki połączyć w głębokiej misce i zagnieść.  Włożyć na 30 minut do lodówki po czym rozwałkować na dwa bardzo cienkie płaty podobnej wielkości.

 Farsz:
- łyżka masła
- szpinak - użyłam pół opakowania mrożonego
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka śmietany do sosów i zup
- ser - użyłam Grana Padano
-sól

Roztopić masło w rondelku, podsmażać szpinak wraz z czosnkiem, aż większość tłuszczy się wchłonie. Dolać wodę i gotować przez chwilę. Gdy woda odparuje dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. 


Rozkładać małe porcje za pomocą łyżeczki na 1 z rozwałkowanych płatów. Przykryć drugą częścią, dokładnie docisnąć w miejscach stykania się ciasta. Wyciąć małe kwadraciki i wrzucić do wrzątku. Gotować do zmięknięcia.





Recipe taken from the blog.
dough:
- 2 cups flour
- egg
- 2 egg yolks
- tbs olive oil
- 1/4 tsp salt
Combine ingredients in a deep bowl and knead . Put for 30 minutes in the fridge and then roll out into two very thin slices of similar size.

 stuffing:
- tbs butter
- spinach - I used half a package of frozen
- 3 cloves of garlic
- half a glass of water
- pinch of nutmeg
- tbs of cream to sauces and soups
- cheese - I used Grana Padano
- salt

Melt the butter in a saucepan , fry spinach with garlic, until most of the fat is absorbed . Pour water and cook for a minute. When the water has evaporated, add the remaining ingredients and mix thoroughly.


Put small portions with a spoon on one of rolled out dough slices. Cover the second part, firmly press together where in contact. Cut small squares and put into boiling water . Boil until soft .








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz