sobota, 22 marca 2014

Risotto z parmezanem / Risotto with Parmesan cheese

- biała część pora
- ząbek czosnku
- 1l bulionu warzywnego
- 2 woreczki ryżu
- 10 g startego parmezanu
- łyżeczka masła
-oliwa z oliwek


Pora pokroić  w cienkie pasy, rozgnieść czosnek i dusić razem na oliwie z oliwek. Po zmięknięciu dodać ryż, obtoczyć dokładnie w oliwie. Partiami wlewać bulion, by ryż stopniowo wchłaniał płyn. Po ugotowaniu ryżu i zredukowaniu się sosu, zdjąć z palnika. Dodać parmezan i łyżkę masła. Smacznego :)



- white part of the leek
- clove of garlic
- 1 liter of vegetable broth
- 2 bags of rice
- 10 g grated Parmesan cheese
- tsp butter
-olive oil


Cut the leek into thin strips, mash the garlic and simmer together in olive oil. When soft, add the rice and coat thoroughly in the oil. Pour broth in parts to the rice gradually absorbing the liquid. After cooking the rice and reducing the sauce, remove from the burner. Add Parmesan cheese and a tablespoon of butter. Enjoy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz