środa, 16 kwietnia 2014

Bananowe racuchy ze słodko ostrymi jabłkami / Banana pancakes with sweet and spicy apples

Pomysł na jabłka przyszedł spontanicznie, ale wyszło przecudnie.

Racuchy:
- 2 banany
-  1/2 szklanki kefiru/ maślanki
- jajko
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta imbiru

Banany zmiksować razem z kefirem/maślanką. Wymieszać z jajkiem. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, stale mieszając. Ewentualnie dodać szczyptę imbiru. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia z obu stron.


Jabłka:
- 2 jabłka
- łyżeczka masła
- pół szklanki wody
- sok z połowy pomarańczy / cytryny
- goździk
- szczypta gałki muszkatołowej
- większa szczypta cynamonu i imbiru

Jabłka pokroić w drobną kostkę, podsmażyć lekko na maśle. Dolać wody, dodać sok i przyprawy.  Gotować do zredukowania się sosu. Wyłożyć na racuchy.



The idea of ​​the apples came spontaneously, but it came out splendidly.

pancakes:
- 2 bananas
- 1/2 cup kefir / buttermilk
- egg
- cup flour
- tsp baking powder
- pinch of ginger

 Mix together bananas with kefir / buttermilk. Stir in the egg. Gradually add the flour and baking powder, stirring constantly. Alternatively, add a pinch of ginger. Fry in a small amount of fat to golden brown on both sides.



apples:
- 2 apples
-  tsp of butter
- half a glass of water
- juice of half an orange / lemon
- clove
- pinch of nutmeg
- greater pinch of cinnamon and ginger

Cut apples  into small cubes, fry lightly in butter. Add water, the juice and spices. Cook to reduce the sauce. Put on pancakes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz