piątek, 2 maja 2014

Mazurek kajmakowy / Butterscotch tart

Ciasto raczej na Wielkanoc, ale nadaje się też na każdą inną okazję ( i bez okazji :) ).


Składniki:
250 g mąki
50 g cukru pudru
1 jajko
150 g masła
1 łyżka gęstej śmietany
1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka
150 g konfitury malinowej
sok z ½ cytryny



Przygotowanie:W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Na dno położyć złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (bez papierowego opakowania). Gotować na małym ogniu przez 2,5-3 godziny,dolewając od czasu do czasu wodę.
W misce lub na stolnicy umieścić mąkę, cukier, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiać, aż zlepi się w kulkę. Zawinąć je w folię i przechowywać  w lodówce. Konfiturę malinową wymieszać z sokiem z cytryny.
Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmarować  masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, odkroić nadmiar ciasta. Wstawić  do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe,  można na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudzić na kratce.
„Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudzić i otworzyć. Na wierzchu ciasta rozsmarować konfiturę malinową, na nią wylać masę kajmakową.  Mazurek najlepszy jest następnego dnia, gdy masa kajmakowa stężeje.






TRT rather for Easter, but is also suitable for any other occasion ( and no opportunity :)) .

Ingredients:
250 g of flour
50 g icing sugar
1 egg
150 g butter
1 tbsp of heavy cream
1 can sweetened condensed milk
150 g raspberry jam
juice of ½ lemon


Preparation:
In a medium-sized saucepan boil water. At the bottom lay a folded piece of paper towel and on it a can of condensed milk (without paper packaging). Cook over low heat for 2.5-3 hours, adding from time to time the water.
In a bowl or on a pastry board put the flour, sugar, cream, egg and chopped butter. Knead dough until clumping into a ball . Wrap them in foil and refrigerate. Mix raspberry jam with lemon juice.
The form of the tart ( rectangular, square or round ) smear with butter. Roll out the dough , put it into a mold, cut off excess dough. Put in the oven at 180 degrees for about 30 minutes. Ready cake cool on a wire rack.
" Cooked " can of milk cool and open . Spread the top of the cake  with raspberry jam , and then with butterscotch. Tart is best the next day, when the butterscotch is solidified .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz