sobota, 3 maja 2014

Lemoniada rabarbarowa / Rhubarb lemonade

Zaopatrzona w rabarbar przez babcię, wypróbowuję nowe przepisy. Tym razem lemoniada.
6 łodyg rabarbaru
4-5 łyżek cukru
sok z cytryny 
1 litr wody
szczypta mielonego imbiru

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, dodać odrobinę wody i część cukru, dusić do czasu, aż rabarbar zmięknie i utworzy gęsty mus. Odstawić do wystygnięcia. Następnie rabarbarowy mus przełożyć do szklanego dzbanka, dodać wodę, sok z cytryny
i imbir, wymieszać.





Equipped with rhubarb by my grandmother, I'm trying out new recipes. This time lemonade. 
6 stalks of rhubarb 
4-5 tblsp of sugar 
lemon juice 
1 liter of water 
pinch of ground ginger 


Wash rhubarb, peel and cut into cubes. Put into a saucepan, add a little water and some sugar, simmer until the rhubarb is soft and creates a thick mousse. Set aside to cool. Then pour rhubarb mousse into a glass jug, add water, lemon juice and ginger, stir.



Rabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz