niedziela, 4 maja 2014

Aromatyczne curry / Aromatic curry

2 cebule, pokrojone
łyżeczka posiekanego korzenia imbiru
szczypta mielonego kminku
łyżeczka sproszkowanego chilli
2 rozgniecione ząbki czosnku
2/3 szklanki wody
duży ziemniak
400g ciecierzycy z puszki, odcedzonej lub ugotowanej w lekko osolonej wodzie
łyżka soku z cytryny
olej

Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać wodę i dokładnie wymieszać. Pokroić ziemniaki w małą kostkę. Dodać z ciecierzycą na patelnię. Przykryć i gotować przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Polać sokiem z cytryny i wymieszać. Od razu podawać.

Przepis zaczerpnięty z książki "Kuchnia wegetariańska" wyd. Olesiejuk. Dostosowany do moich zasobów kuchennych i smaku :)



2 onions, chopped
tsp chopped ginger root
pinch of ground cumin
tsp of powdered chilli
2 crushed cloves of garlic
2/3 cup water
large potato
400g canned chickpeas, drained, or cooked in lightly salted water
tblsp lemon juice
oil

Heat the oil in a large pan . Add the onion and fry over medium heat for 5-8 minutes, stirring occasionally, until browned. Reduce the heat, add the spices and fry for 2 minutes. Add water and mix thoroughly. Cut the potatoes into small cubes. Add with the chickpeas to the pan. Cover and cook for 5-7 minutes, stirring occasionally. Pour the lemon juice and mix. Serve immediately.

Recipe  from the book "Kuchnia wegetariańska" ed. Olesiejuk. Adapted to my kitchen stocks and taste :)

2 komentarze: