czwartek, 31 października 2013

Samosa i zupa marchewkowa/ Samosa & carrot soup

Korzystając z tego, że miałam dzień wolny i byłam sama, postanowiłam przygotować coś ciekawszego.
Zacznijmy od zupy:
-marchewki (1 duża - 1 porcja)
-bulion warzywny w kostce

-śmietana (2 łyżki na porcję)
 Marchwie ugotować, a gdy staną się miękkie zetrzeć jak najdrobniej na tarce. Gotować dalej z kostką. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.

Z przepisem na samosę łączy się pewna historia. Pierwszy raz przyrządziłam je w tegoroczne walentynki, kiedy urządzałyśmy z koleżankami singlowski wieczorek ( a właściwie noc). Musiałam coś przygotować. Byłam sama i nie bardzo mi się chciało gdziekolwiek  wychodzić do sklepu. Szukając inspiracji na stylowi.pl znalazłam dość prosty przepis kuchni hinduskiej. Oto przepis

ciasto
- szklanka mąki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli

nadzienie 
- 2 ziemniaki
- pół puszki zielonego groszku konserwowego
- 2 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw garam masala
- olej do smażenia

Składniki na ciasto wymieszać w misce – aby ładnie się połączyły, dodajemy kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstawić na czas przygotowania nadzienia.

Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki dokładnie rozgnieść i dodać groszek. Dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy garam masala, następnie delikatnie wymieszać.
Z uprzednio przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozwałkować do grubości ok. 2 mm i pokroić na pół. Rogi łączymy ze sobą, tworząc torebeczkę, do której nakładamy odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamykamy pierożka nadając mu trójkątny kształt.

Samosy smażyć na oleju rozgrzanym do ok. 180C do momentu aż uzyskają złoty kolor (ok. 2-3 min). Najlepiej smakują na ciepło, podane z łagodnym dipem serowym,  czosnkowym lub chutney.






Using this , I had a day off and I was alone , I decided to prepare something more interesting .
Let's start with the soup :
- carrots ( 1 large - 1 serving )
- vegetable broth in a cube
- cream ( 2 tablespoons per serving )
 Cook carrots , as they become soft,grate them finely . Cook with the cube. At the end of cooking, add the cream.

It's a story with recipe of Samos a story . I first preparde it just for this year's Valentine's Day , when I and my friends decided to have evening (or rather night) for singles . I had to prepare something . I was alone and I really didn't  want to go to the shop . Was loking for inspiration on stylowi.pl and found a fairly simple  Indian cuisine recipe . Here it is

dough
- Cup flour
- 2 tablespoons butter
- Half a teaspoon of baking powder
- A bit of salt

filling
- 2 potatoes
- Half a can of green peas canned
- 2 cloves of garlic
- Garam masala spice blend
- Oil for frying

Ingredients for the dough mix in a bowl - , add a few tablespoons of warm water to make it easier to knead . Leave the dough for the time to prepare the filling.

Mash reviously boiled in lightly salted water potatoes and add the peas. Add two crushed cloves of garlic and two teaspoons garam masala spices , then gently mix.
Form walnut-sized balls from the previously prepared dough .  Roll out the balls to a thickness of about 2 mm and cut in half. Horns stick together to form a small bag , into which we put the right amount of filling , then close the ravioli giving it a triangular shape .

Samosas fry in oil heated to about 180C until golden brown (about 2-3 minutes ) . Taste best warmed and served with a mild cheese  or garlic dip or chutney .



M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz