Od świąt zaczęłam pochłaniać ogromne ilości jogurtu naturalnego. Postanowiłam zrobić trochę w domu, wyszło wspaniale :) Oto przepis:
1l mleka
2 łyżki mleka w proszku
200g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
Mleko podgrzać do 50°C i ogrzewać przez 7 min. Następnie dodać jogurt i utrzymywać jeszcze minutę w temp ok. 37°C. Przelać do słoiczków i trzymać 8-12 godz. w ciepłym miejscu. Włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Since Christmas I've been eating huge amounts of yoghurt. Decided to prepare some on my own, it worked out splendidly :) Here's recipe:
1l milk
2 tbs milk powder
200g natural yoghurt with live cultures of bacteria
Heat the milk to 50°C for 7 minutes. Next, add yoghurt and maintain for one more minute at the temperature around 37°C. Pour it into jars and keep in warm place for 8-12 hours. Put in the fridge for several hours before serving.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz