niedziela, 23 lutego 2014

Jogurt / Yoghurt

Od świąt zaczęłam pochłaniać ogromne ilości jogurtu naturalnego. Postanowiłam zrobić trochę w domu, wyszło wspaniale :) Oto przepis:
1l mleka
2 łyżki mleka w proszku
200g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii


Mleko podgrzać do 50°C  i ogrzewać przez 7 min. Następnie dodać jogurt i utrzymywać jeszcze minutę w temp ok. 37°C. Przelać do słoiczków i trzymać 8-12 godz. w ciepłym miejscu. Włożyć do lodówki na kilka godzin przed podaniem.



Since Christmas I've been eating huge amounts of yoghurt. Decided to prepare some on my own, it worked out splendidly :) Here's recipe:
1l milk

2 tbs milk powder
200g natural yoghurt with live cultures of bacteria


Heat the milk to  50°C  for 7 minutes. Next, add yoghurt and maintain for one more minute at the temperature around  37°C. Pour it into jars and keep in warm place for 8-12 hours. Put in the fridge for several hours before serving.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz