niedziela, 15 czerwca 2014

Ciasto kakaowopomarańczowe / Orange cocoa cake

Dawno mnie nie było. To wszystko przez końcoworoczny szał w szkole i kurs prawa jazdy, który jest dość czasochłonny.
Tym razem ciasto. Zmodyfikowany przepis z jednego z blogów.
Składniki:
50 g gorzkiego kakao
275 g mąki
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
150 ml oleju
220 ml wody
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z pomarańczy

Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać olej, wodę oraz skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać na gładką masę. Wlać do formy keksowej, piec w 180 °C przez 45 min w uprzednio nagrzanym piekarniku.









I haven't been there for a long time. It's all because end-year craze at school and driving course, which is pretty time-consuming.
this time a cake. Modified recipe from one of the blogs.
Ingredients:
50 g cocoa 

275 g flour
200 g sugar
tsp backing powder
tsp backing soda
150 ml oil
220 ml water
juice of half an orange
orange zest

Mix together dry ingredients, add oil, water, juice and orange zest. Stir until smooth. Pour into biscuit mold, bake 45 min at  180 °C in preheated oven.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz